Geschiedenis.

Ga naar beneden

Geschiedenis.

Bericht van Danny op do 28 aug 2008 - 5:25

De Staffordshire Bull TerrriŽrs (ook wel Engelse Staffies genoemd) en De American Staffordshire TerriŽrs (Amstaffs) gaan terug op gemeenschappelijke voorouders, namelijk de Bull en TerriŽrs die men omstreeks 1800 in vooral het Engelse Staffordshire fokte.
De Bull en TerriŽr kwam voort uit kruisingen tussen de Oud-Engelse Bulldog en diverse terriŽrrassen uit die tijd.

De fokkers keken bij het fokken aanvankelijk alleen naar de prestaties van de honden. Het uiterlijk deed er wat minder toe. Voor de fokkers was de combinatie van de immer buitengewone mensvriendelijkheid van de Oud- Engelse Bulldog en de scherpte en vasthoudendheid van de oude terriŽrsoorten van belang.

Langzamerhand ging men bij het fokken alleen Bull en TerriŽrs gebruiken waardoor er omstreeks 1860 geleidelijk een hond was ontstaan die we qua uiterlijk kunnen vergelijken met de huidige Staffordshire Bull TerriŽrs.
Na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) trokken veel industrie arbeiders uit Engeland, Ierland en Schotland naar de Verenigde Staten op zoek naar een beter leven. Ze namen hun geliefde Bull en TerriŽrs mee.

Vanaf die tijd ontwikkelde zich de American Staffordshire TerriŽr als apart ras. Vooral de mensen die hun Bull en TerriŽr gebruikten om huis, haard en kudden te verdedigen tegen rovers als de wolf en en de coyote hadden behoefte aan grotere honden. Daartoe kruisten ze de grotere exemplaren met elkaar. Velen die wisten hoe de Bull en TerriŽr ontstaan was, hebben bij het fokken op grootte de Bull en TerriŽr met de Airedale of Ierse TerriŽr gekruist.

De American Staffordshire TerriŽr is van oudsher in de Verenigde Staten bijzonder populair en zeer geliefd vooral om zijn vrolijke aard en de geweldige vriendelijkheid naar mensen. Zijn zachtheid tegenover kinderen is opvallend. De Amerikanen zijn de Amstaff zelfs als een inheems ras gaan beschouwen, wat oorspronkelijk natuurlijk niet zo is.
Een jaar na de erkenning als apart ras van de Staffordshire BullterriŽr in Engeland erkende de American Kennel Club in 1936 de American Staffordshire TerriŽr als ras.

Bron: American Staffordshire TerriŽr Club of Holland

_________________

Gezondheid - Andere rassen - Off topic - Foto`s en verhalen


En Vito natuurlijk
avatar
Danny
Admin
Admin

Aantal berichten : 2752
Leeftijd : 48
Woonplaats : Grootebroek , Holland
Registration date : 11-07-08

http://www.debullterrier.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum