Giftig voedsel voor honden

Ga naar beneden

Giftig voedsel voor honden

Bericht van flo op za 29 okt 2011 - 6:48

Deze info kwam ik tegen op internet en wil het graag delen.

Niet al het voedsel dat mensen graag eten, is ook geschikt voor honden. Sommige etenswaren zijn zelfs erg giftig voor dieren. De volgende producten dienen zoveel mogelijk vermeden te worden:

* Chocolade: bevat caffeine en ombromine , twee bestanddelen die door de hond zijn verteringsstelsel niet worden verteerd; deze bestanddelen blijven door de hond zijn verteringsstelsel gaan in een eindeloze cirkel die de hond uiteindelijk vergiftigt. De verschillende types chocolades bevatten verschillende hoeveelheden van deze stoffen. Melkchocolade is het minst giftig, pure chocolade is zeer giftig. Dit geld ook voor cola, koffie en thee.

* Tafelresten die vermeden dienen te worden; eend, wildbraad, varken- en kalfsvlees zijn allen te vet voor het spijsverteringssysteem van de hond. Gekruid voedsel en hesp brengen een hondenmaag van streek. Gekookte kip-, kalkoen- of steakbeenderen zijn allen te broos en scherp.

* Rauwe vis; “zalm vergiftigingsziekte” krijgen ze als ze rauwe met parasieten besmette vis eten uit beken of rivieren.

* Ajuinen : rauw, gekookt of gedroogd hebben een toxisch effect op hond en kat.

* Amandelen, abrikozen, avocado's , look, paddestoelen, nootmuskaat, perziken, rabarber, spinazie, aardappel en tomaten en de bladeren van deze.

* Alle alcohol houdende dranken

* Plastiekverpakkingen en aluminiumfolie. Honden eten dit soms op vanwege voedselresten die hieraan hangen. De verpakking en folie kan verstikking, of darm en maagverstoppingen veroorzaken, met interne bloedingen als gevolg.

* Noten : walnoten zijn giftig voor honden en moeten vermeden worden. In het bijzonder is er een schimmel die veelvoorkomend is bij walnoten (vooral bij natte dode walnoten) en die ernstige periodes van ziekte kunnen voortbrengen. Vele noten zijn niet goed voor honden in het algemeen, hun hoog fosfor gehalte word veronderstelt van nier- en blaasstenen te veroorzaken.

* Pinda's zijn vergif voor honden

* Aardappelen : aardappel vergiftiging komt zowel bij mens als hond voor. Rauwe aardappelen, zeker aardappelschillen, spruiten zijn zeer giftig voor de hond.
Opmerking ; gekookte of gepureerde aardappelen zijn goed voor de hond, zelfs vrij voedzaam en verteerbaar. Let wel op NIET gekruid!!

* Kalkoenhuid word veronderstelt om acute pancreatis bij honden te veroorzaken.

* Rauw varkensvlees ; geef het nooit, i.v.m de ziekte van Aujesky ( Pseudo Hondsdolheid )

* Melk ; werkt laxerend

* Rozijnen ; Een gezonde, vijf jaar oude hond stierf aan nierfalen nadat zij thuis een doos rozijnen had opgegeten.
In de Verenigde Staten is bekend dat rozijnen giftig kunnen zijn en de dierenartsen aldaar weten ook hoe opgetreden moet worden als een hond er ziek van wordt.
Uit een onderzoek van dierenartsen van de Amerikaanse ASPCA en hun 'vergiften centrum' (APCC - Animal Poison Control Center) komt het volgende naar voren:
Van 10 honden wordt gemeld dat ze nierfalen ontwikkelden na het eten van een grote hoeveelheid druiven (5 honden - verse druiven, of gedeeltelijk gegiste druiven, 3 honden aten pitloze blauwe druiven) of rozijnen (5 honden).
Twee honden overleden en drie honden moesten inslapen. De overige vijf honden kregen drie weken lang een zware behandeling. Van 4 honden was bekend hoeveel ze ongeveer gegeten hadden en dit varieert tussen 9oz (275 gram) en 2lbs (1 kilo). Volgens deze dierenartsen moet iedere hond, die meer dan een paar druiven of rozijnen eet, behandeld worden.
De oorzaak van de vergiftiging is nog niet bekend. Gedacht wordt aan: schimmels, overdosis Vitamine D3, o.i.d., milieuverontreiniging -pesticiden, zware metalen- of giftige stoffen in het fruit zelf.
Ziekteverschijnselen, voordat de nieraandoening zich aankondigt, zijn: braken, diarree, sloomheid, geen eetlust en buikpijn.
Deze verschijnselen kunnen wekenlang aanhouden. Bij bloedonderzoek blijkt vaak sprake te zijn van hypercalcemia (een verhoogd kalkgehalte in het bloed). Naarmate de nierbeschadiging zich ontwikkelt, gaan de honden minder plassen. Wanneer ze helemaal niet meer plassen, treedt de dood in.
In sommige gevallen moesten honden, die tijdig medische hulp hadden gekregen, toch worden afgemaakt.
Hoewel de exacte oorzaak van de nieraandoening onbekend is, kunnen honden die druiven en rozijnen eten er succesvol voor behandeld worden. De eerste stap is ontgifting. Het opwekken van braken en het toedienen van geactiveerde houtskool helpt de opname van mogelijke gifstoffen te voorkomen. Honden moeten minimaal 48 uur aan het infuus gelegd worden. De arts moet tenminste drie dagen dagelijks het bloed controleren. Als de bloedwaarden na drie dagen normaal zijn, is het onwaarschijnlijk dat de nieren zijn aangetast.
Sommige honden hebben buikvliesdialyse nodig, een proces waarbij het buikvlies (het vlies dat om de organen in de onderbuik heen zit) gebruikt wordt om afvalstoffen te zuiveren, wat gewoonlijk door de nieren wordt gedaan.
avatar
flo
Beginnende bull
Beginnende bull

Aantal berichten : 17
Leeftijd : 54
Registration date : 30-01-11

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum